Versnipperaar

Een versnipperaar, ook wel hakselaar of verkleinmachine genoemd, wordt gebruikt voor het hakselen van snoeiafval zoals takken en kleine stammetjes. Met een versnipperaar zet u al uw tuinafval om in bruikbaar compost of tuinsnippers. Bij Hoogeboom kunt u diverse versnipperaars huren, voor zowel dun tuinafval als dikke takken.

Soorten versnipperaars

Qua aandrijving kennen we drie typen versnipperaars: elektrisch aangedreven, aangedreven met een eigen motor en extern aangedreven met bijvoorbeeld de aftakas van een tractor.

Het vermogen hangt af van het type aandrijving. Elektrische versnipperaars zijn voornamelijk voor thuisgebruik. Deze kunnen slechts takken met een beperkte omvang vermalen. De andere versnipperaars hebben veel meer vermogen en kunnen grotere takken tot zelfs hele boomstammen versnipperen. Een versnipperaar met een eigen motor kan achter een pick-up-truck worden gemonteerd die van een bak is voorzien om de snippers op te vangen.

Werkwijze versnipperaar

Versnipperaars zijn voorzien van een schijf waarin een of meer messen zijn gemonteerd. De messen zijn zo aangebracht dat deze steeds een stukje hout afsnijden als er hout tegen de schijf wordt aangedrukt. De messenschijf zorgt zelf niet voor de toevoer van het hout. Hiervoor zijn invoerrollen aanwezig. De afgehakte spaanders worden vervolgens door de opening in de schijf naar achteren doorgevoerd. Voor de verdere afvoer zorgen de windvleugels die achter de schijf zijn gemonteerd. Een zogeheten tegenmes ondersteunt het door de messen gegrepen stuk hout bij het afsnijden.

Persoonlijke bescherming

Het werken met een versnipperaar is gevaarlijk. Bij ongevallen met versnipperaars komen jaarlijks wereldwijd enkele personen om het leven of hebben blijvend letsel. Om veilig te werken met een versnipperaar adviseren we u dan ook om veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals het gebruiken van een veiligheidsbril, gehoorbescherming, veiligheidshelm en veiligheidsschoenen. Daarnaast is het dragen van een versnipperoverall aan te raden. Dit is een overall zonder zakken waardoor takken die in de versnipperaar verdwijnen geen grip hebben op de kleding.